Ihanat itsetehdyt lastenvaatteet

Olen ommellut nyt noin puolentoista vuoden ajan enemmän tai vähemmän itse poikani vaatteet. Esittelen teille nyt ihanimmat tuotokset ja vinkit kuinka ompeluinspis voisi viedä sinutkin mennessään.

(Paita Noshin kankaasta)

(Paita Mutturallan kankaasta ja housut Noshin kankaasta)

En ole koskaan ollut käsityöihminen, mutta nyt näiden muutaman vuoden ajan lastenvaatehankintoja tehdessäni jotenkin havahduin siihen, että edullisemminkin voisi päästä. Kirpparit eivät koskaan ole olleet minun paikkani vaikka olen niistä nyt kiinnostunutkin. Suurimman osa ihan pienen vauvan vaatteista ostinkin käytettynä, mutta tämän ikäisen taaperon vaatteita en uskoisi löytäväni enää mieleisessä kunnossa, kuoseista puhumattakaan. Mielestäni tämä on samalla suht ekologista puuhaa ja tälläkin tavalla voin tukea suomalaisia tuotteita ja yrittäjiä. Ja siihen todella jää himo, että näen oman kädenjäljen lapseni yllä ja tässä harrastuksessa pääsee haastamaan itseään koko ajan. Ompelusta ei kannata tehdä liian haastavaa siten, että miettii liian luovasti mikä kangas sopii yhteen minkäkin kanssa. Itse olen ihmeen kaupalla saanut näistä toimivia yhdistelmiä myös valmiina ostettuihin vaatteisiin yhdistelemällä.

(Paita Paapiin kankaasta)

(Housut Noshin kankaasta)

(Paita Majapuun kankaasta ja housut Paapiin kankaasta)

Kyllähän se hieman aikaa vie, mutta sitähän löytyy aina kaikelle mieluisalle puuhalle itse kultakin! :)

Loppujen lopuksi kun taidot harjaantuvat niin yhden yksinkertaisen paidan tai housujen ompelu ei vie edes paria tuntia (siitä että jäljentää kokonaan uuden kaavan aina siihen asti kuin lopuksi silittää vaatteen). Kankaat, joita ostan ovat usein luomutrikoota, eikä niitä olla käsitelty samalla tavalla kuin jotakin ulkolaista halpaketjun lastenvaatetta (joka on kenties tehty lapsityövoimalla). Joskus minulta pyydetään vaatteita myyntiin asti ja olenkin miettinyt, että pitäisikö sitten pyytää yhtä sikahintoja kuin muutkin suomalaiset brändit vaatteistaan, jotka ovat kuitenkin ommeltu ulkomailla? Sitä en tajua. Mutta sen ymmärrän, että merkki maksaa. 

(Housut Majapuun kankaasta)

(Housut Noshin kankaasta)

(Housut Noshin kankaista)

Itse pärjäsin pitkän aikaa pelkästään saumurilla. Ostin Singerin aivan perusmallin alennuksesta ja se on toiminut minun tarpeisiini erinomaisesti. Joskus vaatteiden ohjeissa joutuu hieman soveltamaan, mutta nyt minulla on käytössäni mummoni vanha ompelukone, joka mahdollistaa myös toisenlaista ompelua esimerkiksi huolitteluissa, napinläveissä ja vetoketjun ompelussa. Itsetehdyt vaatteet ovat lisäksi olleet jo jonkin aikaa oma lahjaideani esimerkiksi ystävieni lapsille synttäripäivänä. Se mitä toivon seuraavaksi tekeväni on mm. hupparit, kevyet takit ja vaikkapa pienet bokserit. 

Olen alkanut tehdä jonkinverran vaatteita myös itselleni, mutta niistä lisää myöhemmin! :)

(Jumpsuit Majapuun ja Mutturallan kankaista)

(Tunika lahjaksi Story of Roon kankaasta)

(Paita Noshin kankaasta)

Omien ostetuimpien kankaiden joukkoon voisin lukea mm. Majapuun ja Noshin tuotannon. Myös Versonpuodilla on ihania kuoseja. Eurokangasta käytän todella vähän, mutta sieltä saa kangasta tarvittaessa todella halvalla, jos ei välitä brändeistä. Yleensä tekemälleni paidalle tai housulle tulee hintaa noin 3-5 euroa. Ostan yhtä kangasta aina vain vähän, korkeintaan metrin ja siitä saa helposti neljäkin pientä vaatetta riippuen leveydestä. Ylijäämäkankaasta saa pipoja, taskun vaatteeseen, huiveja, resoria tai tilkkupeittoon matskua. 

(Paita Pehemiän, nyk. Ommellinen, kankaasta)

(Paita ja housut Pehemiän, nyk. Ommellinen, kankaasta)

Vinkkinä aloittelijalle voisin sanoa, että laita itsesi oppimaan. Huolellista jälkeä saa vain harjoittelemalla ja välillä erehtymällä. Itse aloitin erittäin yksinkertaisista kaavoista, esimerkiksi Noshin nettisivuilta niitä saa tulostettua ilmaiseksi. Ja housujen kaavoja on helppo suunnitella myös itse. Toinen tie on ostaa vaikkapa Ottobre-lehti. Laadun kannalta tärkeää on oikeat neulat ja langat, koska joskus itsetehty vaate ei pärjää saumojen kestävyydessä tehdasvalmisteiselle vaatteelle. 

______________________________

Elämän ei tarvitse olla pelkkää pinkkiä hattaraa, myös kirpeää salmiakkia mahtuu mukaan. <3
______________________________

SEURAATHAN JO Facebookissa?

Tai hyppää mukaan INSTASSA!


MAMMALANDIAN blogit

Kommentit

Suositut tekstit