Sairastuuko lapseni tähän tautiin?

Olen viime päivinä ommellut ihan hulluna, jotta saisin poikani synttärilahjan valmiiksi. En tiedä lämmittääkö pehmeä paketti häntä, mutta ainakin siitä kankaasta hän oli innoissaan. Ja kyllä se lämmittää vielä kylminä kesäiltoina. :) Kannattaakin sunnuntaina tulla kurkkaamaan millä tarjottavilla loihdin meidän 2 vuotiaan juhlat ja mitä hän sai lahjaksi, muiltakin kun minulta. 

Tänään meillä oli taas pitkästä aikaa kontrollikokeet Taysilla. Kyse on DIPP-tutkimuksesta, jonka avulla seurataan ja samalla kerätään tutkimusaineistoa poikani kaltaisilta lapsilta mahdollista tyypin 1 diabeteksen puhkeamista. Synnärillä oli mahdollisuus antaa napanuoraverinäyte tutkimuksiin ja niimpä sieltä paljastui meidän kohdallemme tieto, että Emiliolla on geenivirhe, jonka vuoksi enää tarvitaan laukaisija diabeteksen ilmentymiseen. Omituisinta tässä on se, ettei lähisuvussa ole kenelläkään kyseistä sairautta (edes 2 tyypin). Suomi on yksi johtavimpia maita mitä diabeteksen ilmaantuvuuteen tulee. Puhuimme jo viime syksynä koulussa suomalaisesta tutkimuksesta, jossa havaittiin, että pelkästään 50 km rajalta Venäjälle päin tilanne lasten suhteen on aivan eri luokkaa kuin täällä. Eli jotain me teemme eri tavalla, että sairastuvuutta on olemassa. Suurinta se on esimerkiksi juuri rajan tuntumassa Pohjois-Karjalan tienoolla, josta minun puolen sukuani on lähtöisin. Duodecimin julkaisua lukiessani, todettiinkin, että sen jyrkkään yleistymiseen Suomessa alle 5-vuotiailla lapsilla ei ole nimenomaan geneettistä syytä takana vaan se on puhtaasti ympäristöstä aiheutuvaa. Kiinassa kyseistä sairautta esiintyy vähiten.

 

Voinette uskoa, että sen tiedon jälkeen tutkin kyseistä sairautta aika paljon. Diabetestutkimuksissa on tähän mennessä pystytty esittämään vain yksi seikka, joka liittyy selvästi taudin puhkeamiseen ja se on enterorokko. Itsehän otan lapsen pois päiväkodista jos sellainen ilmenee. Nyt parin vuoden sisään me olemme muodostaneet ainakin ravinnon suhteen tietyt raamit joita haluamme noudattaa. Myös D-vitamiinia menee yli suositellun annoksen. Seuraan uutta tutkimustietoa alati ja uusimman tiedon julkaisun jälkeen sain ruoskia itseäni hieman. On löydetty yhteys, että nimenomaan näiden lasten kohdalla liian aikainen kiinteiden syöttöminen on toiminut laukaisijana lapsille eli jotenkin suolistoon taudin puhkeaminen on liitoksissa (mikrobikantaan?). Itse halusin aloittaa kiinteät aikaisin sen vuoksi, että mahdollisilta allergioilta voisi välttyä paremmin, koska olen itse todella allerginen (ollut ainakin lapsena). En tiedä menikö syteen tai saveen, mutta meidän lapsi ei ole millekään allerginen.

Yksi asia mitä välttelemme on lehmänmaito. Me nyt vain olemme sitä mieltä, että emme tarvitse kirahvin, gorillan, kissan tai lehmän vauvoille tarkoitettua juomaa. Varsinkin lehmänmaito sisältää aikamoisen määrän kasvuhormoneita (pienestä vasikasta on kasvettava pian satakiloiseksi eläimeksi). Tässäkin tutkimuksessa missä olemme mukana on tutkittu maidon peptidien ja insuliinin merkitystä tyypin 1 diabeteksen synnyssä. Ajatellaan, että jokin maidon peptideistä voisi laukaista autoimmuunireaktion beetasolua kohtaan. Tämä voisi pidemmällä aikavälillä johtaa haiman beetasolujen tuhoutumiseen ja siten insuliinin puutokseen. Suomessa käynnistettiin aikoinaan tutkimus, jossa selvitettiin voidaanko lehmänmaidon peptidien pilkkomisella varhaislapsuudessa vähentää diabeteksen ilmaantuvuutta. Ja nyt tänään sain käteeni opuksen Taysilta, jossa luki näin: "Suomalaisella väestöllä tehdyssä TRIGR-osatutkimuksessa havaittiin, että pilkotun, kaseiinipohjaisen korvikkeen käyttö vähensi diabetesvasta-aineiden ilmaantumista verrattuna tavalliseen äidinmaidonkorvikkeeseen." Kyllä alkoi taas ruoskituttaa, koska Emilio sai vauvana korvikkeita välillä ihan turhaan vaikka maidosta ei ollut puutetta ja imetin vuoden. Kaseiinista itsessään on myös paljon tutkimuksia, että se ei olisi hyvä asia keholle. Mene ja tiedä. Sama koskee maidon ylläpitämää tulehdusreaktiota kehossa.. Osteoporoosi onkin Suomen kohdalla aika surkuhupaisa sairaus, olemme sen ilmentymisen suhteen maailman kärkiluokkaa (se siitä maidosta)!

Olen jonkin verran perehtynyt myös IGF-1 kasvuhormooniin, varmaan siksi pyrimme myös syömään paljon kasvipohjaista ruokaa. Kasvuhormonihan on hyperglykeeminen ja suurina annoksina diabetogeeninen. Se vähentää solujen glukoosin ottoa lihakseen ja maksaan, lisää maksan glukoneogeneesia ja lisää insuliinin tuotantoa. Tämä johtaa korkeampaan veren sokeripitoisuuteen ja kompensoituun kasvuun insuliini erityksessä. Hulluksihan tässä välillä meinaa tulla kun yrittää tehdä kaiken oikein. Myös ravinnon nitrosamiinien ja nitriittien on epäilty liittyvän runsaaseen tyypin 1 diabeteksen ilmaantuvuuteen. Mitään semmoistakaan meillä ei syödä ainakaan niistä lähteistä, joista saanti olisi korkeaa esim. makkarat, nakit ja leikkeleet.

 

Diabetes ei oikeasti ole mikään mukava sairaus. Äitinä vain tunnen, että jos jotain voin tehdä niin ainakin yritän. Monet joiden kanssa olen jutellut toteavat aina, että se on nykyään niin helppoa hoitaa, myös lapsella. No juu, empä tiedä. Siinä on omat riskinsä joka päivä mikä voi pahimmillaan viedä hengen. Murrosiässä sairauden hoito saa uudet piirteet kun esimerkiksi alkoholi astuu kuvioihin. Inskakyniä pitää myös säilyttää oikein ja kuljettaa aina mukana. Olen myös harkassa työskennellyt potilaiden kanssa, joilla diabeteksen haitat todella näkyvät: raajojen amputointia, neuropatiaa, nopeammin kehittyvät sydän- ja verisuonisairaudet, jotka tietenkin lyhentää eliniänodotetta sekä esimerkiksi munuaissairaudet, joiden vuoksi on pahimmassa tapauksessa kiinni dialyysihoidossa koko loppuelämän.

Onko sinun lapsellasi todettu sama geenivirhe? Oletko ottanut asiaa huomioon mitenkään elämässänne?

Tämä pieni poika oli taas niin rohkea kokeissa. Viime kerralla itku oli aikamoinen jo heti kuin käteen laitettiin puuduterasva. Seuraava kontrolli on vasta vuoden päästä, nyt alkuun niitä oli tiuhemmin. Toivottavasti en tule (edelleenkään) saamaan kesällä puhelua Taysilta koskien tuloksia. Heiltä tulee soitto vain huonoista uutisista. 

______________________________

SEURAATHAN JO Facebookissa?

Tai hyppää mukaan INSTASSA!

Kommentit

Suositut tekstit