Lasten turvaistuinviidakko: meille kelpaa vain paras!

Siitä on noin vuosi kun ostimme nykyisen turvaistuimen turvakaukalon tilalle. Ajattelin alkuun pysyä poissa tieltä ja sysätä miehen harteille koko homman, mutta pian huomasin olevani itsekin aikamoisessa viidakossa. 

Löytyykö kohtalotovereita, menikö pää pyörälle näitä hankintoja miettiessä? Kaiken sen selvitystyön jälkeen mitä me teimme viikkojen ajan jäin myös miettimään, että miksi huonoja istuimia edes on myynnissä? Siis sellaisia, jotka ei vaan yksinkertaisesti ole turvallisia. Kuka haluaisi laittaa lapsensa vain kelvolliseen luokkaan jos puhutaan turvallisuudesta? Varmasti joitain istuimia on testien jälkeen uhannut myyntikieltokin, mutta miksi edes välttävästi testeissä pärjänneitä saa myydä.. Oliko teillä näillä testeillä väliä ostopäätöstä tehtäessä?

 

Meillä itsellämme ei oikeastaan ollut erityisiä kriteereitä istuinta varten, sen piti vain yksinkertaisesti olla markkinoiden paras. Käytämme paljon autoa ja teemme pitkiä reissuja erilaisilla teillä, joten hyvä taikka se paras tuote on halpa henkivakuutus. Kyllähän se todellisuus iski pian kasvoihin, että miehen lomarahoista on käytettävä iso osa tähän hankintaan. Sanoisin kuitenkin, että näissä tuotteissa rahalla saa laatua ja itse merkistä ei niinkään tarvitse pulittaa turhaan? Olemme myös sinänsä onnekkaita ettei tarvinnut edes ajatella, etteikö jakkara olisi nykyaikaisella ja turvallisella isofix-kiinnityksellä. 

Pian testien (myös ulkomaalaisten, varsinkin ruotsalaisten) lukemisen ja lastentarvikeliikkeiden henkilökunnan kanssa juttelun jälkeen esiin nousi muutamat tärkeät seikat: selkä olisi oltava edelleenkin menosuuntaan kohti (tätä nyt vaan ei kysytä lapselta), palkki-istuimia ei suositellut kukaan (osalla niitä ei ollut edes myynnissä) ja muutamasta istuimesta mitä mietimme niin jokin turvallisuuden osa-alue ei ollut menestynyt testeissä (esimerkiksi sivuttaisen törmäysvoiman suhteen). Kuulimme myös uudesta, myöhemmin kaikkiin turvaistuimiin laajennettavasta i-size-käsitteestä. Tästä eurooppalaisesta standardista kannattaakin Googlailla enemmän.

Olemme tosi iloisia siitä, että piipahdimme Tampereella Lastentarvikkeella, josta ostimme meidät vakuuttaneen istuimen. Olimme myymälässä ainakin tunnin ja poika jopa nukahti syliini siellä, jolloin hänelle ystävällisesti tarjottiin paikkaa turvaistuimesta unia varten. Näitä markkinoidenkin parhaimmistoksi tituuleerattuja tuoleja heillä oli ainakin kaksi: BeSafen Izi Modular ja Maxi-Cosin 2 way pearl. Yksi samankaltainen tuote olisi esimerkiksi Cybexin Sirona. Maxi-Cosi oli meille tuttu valmistaja entuudestaan ja pidimme tuolin muutamasta ominaisuudesta enemmän kuin BeSafen, semmoinen on mm. jousitus kiinnitysvöiden yläpäässä, jonka ansiosta vöitä ei tarvitse etsiä lapsen alta vaan ne jää heti oikeisiin asemiin valmiina pienten käsien sujahtamiseen läpi. 

 

En voisi olla tyytyväisempi valintaamme ja siihen tietotulvaan jonka saimme ystävälliseltä myyjältä, itseasiassa liikkeen pitäjältä. Toki tuoli ei ole meillä käynyt läpi yhtään vaaratilannetta ja hyvä niin, mutta jos niin kävisi niin voisin aina ajatella, että ikävät tapahtumat ja seuraukset eivät todennäköisesti johtuneet ainakaan liian huonosta turvalaitteesta. Tänä keväänä on saanut lukea jo kahden pienen lapsen kuolemasta liittyen autoiluun. Nämä kyseiset kolarit vaativat juurikin vain lapsen hengen ja he olivat olleet kasvot menosuuntaan-asennossa (toinen jopa etupenkillä), jolloin niskavammat aiheuttavat menehtymisen ihan puhtaasti ilman, että lapsi olisi muuten vahingoittunut. 

Mitä kriteereitä turvaistuimen hankintaan teillä on ollut ja mihin päädyitte?

Tosin eihän tämä viidakko vielä tähän istuimeen pääty, käytännössä jos halutaan, että lapsi saa autossa nauttia maksimaalisesta turvallisuudesta niin ei voida suoraan siirtyä turvakaukalosta esimerkiksi pelkkään vyöistuimeen tai korokkeeseen. Kaiketi se kuitenkin on sallittua, mutta mielestäni ei lainkaan lapsen edun mukaista. Vielä en kuitenkaan ole edes jaksanut perehtyä siihen, että mitä tämän tuolin jälkeen. Maxi-Cosin tuolin saa kuitenkin käännettyä myöhemmin kasvot menosuuntaan-asentoon, joten niin kauan kuin pituus ei mene turvallisuusrajojen yli niin poikamme saa istua siinä vielä muutamankin vuoden.

______________________________

SEURAATHAN JO Facebookissa?

Tai hyppää mukaan INSTASSA!

Kommentit

  1. Oon kanssas ihan samoilla linjoilla. Valma 8kk on meillä vielä britax safe plus shr 2 kaukalossa ja luultavasti kaukalo menee meillä vielä monta kuukautta! Mikäli ei tule jotain ihan jäätävää kasvupyrähdystä!! Se seuraavan istuimen hankkiminen onkin sit tosiaan sellainen viidakko, että en edes jaksa viel miettiä :D Mutta oon ehdottomasti sitä mieltä että turvallisuus ennenkaikkea, enkä vaan voi käsittää sitä että pieni lapsi laitetaan matkustamaan kasvot meno suuntaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pikku-ukko on niin pitkä että pian 1-vuotissynttäreiden jälkeen piti vaihtaa turvaistuimeen. :) Tämä nykyinen menisi uusien säädösten mukaan 105 cm pituiseen saakka (painolla ei ole enää merkitystä).

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit