Kun punkki puri lasta..

Keskiviikkoiltana iltapuuroa syödessä kiinnitin huomiota Emilion punoittavaan yläkorvaan. Ihan sattumalta huomasin että korvan kaarteesta paistaa joku klöntti. Kurkkasin sisään ja tajusin heti mistä oli kyse: punkki ja vielä pullea sellainen.

Kyseinen ötökkä oli saanut ihan rauhassa imeä verta ainakin parisen päivää. Minua kuvotti. Paikka oli niin kekseliäs ja tunsin syyllisyyttä siitä, etten olisi missään vaiheessa tajunnut tutkia poikaa näissä kaupunkiolosuhteissa, mökillä asia on erikseen. Tottakai myös aloin miettimään heti, että mistä se on tullut (ihan kuin sillä nyt tässä tilanteessa olisi jotain väliä ollut). Me ei olla oltu koko alkuviikkoon ulkona, Emilio on ollut päiväkodissa kaksi kertaa päivässä ulkona ja alkuviikosta he oli tehneet metsäretken, oltiin myös vietetty kesälomalle jäävien lasten läksiäisiä ulkona jonkun puun alla. Toki meillä on myös koiria joiden kanssa nuohatessa ne voi tarttua kiinni. Minua ärsytti joka tapauksessa ihan vietävästä. Tuntui niin epäreilulta, että sinä aikana kun olen omistanut koiria (enkä edes käytä heillä punkkimyrkkyjä) niin olen poistanut ehkä yhteensä viisi punkkia niistä ja me jos jotkut ryvetään metsissä. Ja nyt, minun pieni poika sai ensimmäisen punkkinsa ihan tuosta noin vain..

Kun näin punkin sijainnin niin päätin, että en ota sitä pois, koska en voi taata että saan sen kokonaisena pois. Lähdimme siltä seisomalta päivystykseen. Siellä oli hädin tuskin ketään ja pääsimme heti hoitajien hoiviin. Punkkia oli vaikeaa poistaa, mutta lopulta se lähti ja kokonaisena. Pari päivää kiinni ollut punkki oksentaa hieman ruokaansa ulos ja se on se hetki, kun borrelioosibakteeria erittyy jos sitä on. Puutiaisaivokuume sen sijaan tarttuu jo minuuteissa heti kun punkki tarraa kiinni. Jälkeenpäin olin harmissani, etten tiennyt että itse punkki voidaan testata sen suhteen onko se kantaja, mutta punkki jäi vastaanotolle. Pyysin heitä vielä katsomaan, että onhan korvakäytävät vapaat punkeista. Tiedustelemaani vasta-ainetestiä ei otettaisi kun vasta tyypillisen ihottuman ilmetessä. Muuten ihan hyvä, mutta kaikille ihottumaa ei ilmaannu. Myöhäisvaiheen, jo kroonistunut borrelioosi ilmenee vasta kuukausien tai vuosien päästä. Siinä vaiheessa se voi invalidisoida ihmisen. Suomessa asiantuntijat ovat myöntäneet, ettei borrelioosin hoito ja diagnosointi ole niin edistyksellistä kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Euroopassa. Käytännössä Suomessa saa hoitoa myöhäisvaiheen borrelioosin oireisiin vain yksityiseltä (pitkät ja säännölliset antibioottihoidot suonensisäisesti ovat kalliita).

 

Huoli syntyi tietenkin heti seuraavana yönä kun pojalle nousi kuume. Aamulla sitä oli 38 astetta. Illalla jo 39 ja yleisvointi huononi. Päätimme taas lähteä sairaalalle. Siellä oli yllättävän paljon muitakin pikkupotilaita, mutta hoidontarpeen arvioinnin jälkeen me pääsimme ekana vastaanotolle niidenkin ohi, jotka siellä olivat meitä ennen. He tiedustelivat onko mahdollista rokotetta puutiaisaivokuumeeseen, no eipä ole (enkä tiedä ottaisinko muutenkaan). Tulehdusarvot eivät olleet koholla, vaikka korva itsessään oli ikävän näköinen. Laitoin siihen päivällä Fucidia puhdistuksen jälkeen, koska kohta näytti märkivän. Antibioottikuuria ei siis saatu. Jollainlailla pojan keho kuitenkin tuohon episodiin reagoi ja hekin myöntivät, että arvot nousevat viiveellä ja että punkin aiheuttamat jälkitaudit eivät näy tulehdusarvojen nousulla (puutiaisaivokuume on virustauti). Meitä kehotettiin nyt olemaan kotona ja seuraamaan mahdollisia neurologisia muutoksia, joiden pitäisi ilmaantua vajaan viikon kuluessa. Myös vastaanotolla tutkittiin niskaa eikä siinä havaittu jäykkyyttä.

Nyt tänään pojan vointi on selvästi parempi ja kuume on laskemaan päin. Kerroin eilen vastaanotolla, että reaktio voi olla samanlainen kun mitä itselläni oli pari vuotta sitten ulkomailla ötökän puriessa. Pian nousi kuume ja imusolmukkeet turposivat kaulasta ja jopa kainaloista. Keho taisteli jotain vastaan, mutta mitä? Tila kesti ainakin kolme päivää eli vielä kotiin paluun jälkeenkin, mutta helpotti sitten pelkkien tulehduskipulääkkeiden voimalla. Bakteeriviljelyä tai edes tulehdusarvoja ei koskaan otettu. Vaikka borrelioosia on harvassa eli yksi sadasta puremasta aiheuttaa sen ja yleensä siitä vielä paranee pian aloitetun hoidon jälkeen niin kyllähän tämä jää mietityttämään vielä pitkäksi aikaa. Päätimmekin, että joidenkin viikkojen kuluessa käymme ottamassa vasta-aineet yksityisellä. Tällaisen pienen ja tavallisenkin tapahtuman jälkiseuraukset voisivat olla ihan kamalat lapselle ja nuorelle ihmiselle: reumakivut kehossa tai MS-taudin ja Alzheimerin kaltaiset oireet, joita pahimmassa tapauksessa hoidettaisiin väärällä diagnoosilla. Borrelioosi on bakteeri, joka pystyy uinumaan kehossa ilman että se jää testeissä kiinni. Vasta kun se aktivoituu niin se saatetaan löytää. 

Onko teillä ikäviä kokemuksia punkkien jälkimainingeista? Kiitän myös kaikesta muusta lisäinfosta. 

Eihän tätä liikaa auta jäädä miettimään, mutta on siinä silti aina mahdollisuus että jotain ilmenee. Miksi juuri minun pieni ja näin varhain? Itse olen kahlannut läpi kaikki riskipaikat lapsuudesta saakka ja koiratkin ovat nukkuneet joskus aiemmin samassa sängyssä vuosia ja koskaan ei ole punkki tarrannut kiinni. Olisipa se siis mieluummin tarrannut nyt minuun.

______________________________

SEURAATHAN JO Facebookissa?

Tai hyppää mukaan INSTASSA!

Kommentit

  1. Kuulostaapa ikävältä! Hyvä kuitenkin, että punkki saatiin kokonaisena pois. Meillä oli esikoisella vuosi tai pari sitten punkki jalassa, mutta sen saimme pois kotikonstein. Mitään ihottumaa ei tullut, joten ei tarvittu lääkärireissua. Kyllähän se silti pistää mietityttämään, oliko se kuitenkaan ihan niin simppeli juttu. Itsekin mietin, mistä ihmeestä lapsi on punkin saanut, kun olen tosiaan aika tarkka noiden heinikkojen jne. kanssa.

    Toivottavasti teillä tilanne selviää ja pikku potilas paranee pian!

    VastaaPoista
  2. Jos nyt ymmärsin tuon korvan mutkan oikein niin samasta piilosta löytyi aamulla se meidänki pojan punkki. Toivottavasti mitää vakavaa ei nyt jää kummallekaan. 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Suositut tekstit