Mitä häät maksaa?

Kun aloimme suunnitella häitämme yli kolmisen vuotta sitten, niin vaikka meillä oli suuri ja tarpeisiimme riittävä budjetti, niin koin kovin hankalaksi sen, että kuinka paljon mihinkin asiaan voi varata rahaa, koska ei ollut mitään hajua mitä kaikki kustantaa. Toivottavasti tästä postauksesta on apua tulevien morsianten stressiä lievittämään. Kannattaa myös huomioida se seikka, että pyytäessänne kaikki häälahjat rahana voi sitä kautta saada monta tonnia, joilla kustantaa laskuja häiden jälkeen ellei sitä varten ole jotakin muuta kohdetta.


Lue näistä linkeistä loput häitämme koskevat postaukset: hääpäivämme kuvinhäämatka, raskaana alttarille.

 
Aloitin häähumun tietenkin hääpuvun ja sormuksien katselulla. Sovimme, että sulhanen kustantaa itse puvun vuokran sekä sormuksen budjetin ulkopuolelta. Myös kaaso ja bestman huolehti omasta vaatetuksesta. Olin ajatellut, että ostan oman puvun ehdottomasti omaksi. Olin myös sitä mieltä, että ikuinen koru saa maksaa, mutta en halua mitään överiä aarretta, jonka sormessa pitäminen aiheuttaa sydämentykytyksiä. Pian huomasin, että siinä viidakossa - sekä hääpuku että sormus - jos jossain hinnat ovat erittäin suuren haitarin välissä. Ruokapalvelut eivät olleet yhtään sen helpompi kohde, sain vain noin-hintoja per henkilö. Kukkien suunnittelu oli myös yksi kamalimmista aiheista taloudellisesta näkökulmasta, yrittäjät antoivat erittäin erilaisia vastauksia tarjouspyyntöihin ja toki lopullista summaa ei kukaan tietäisi kun vasta hääpäivänä. Hääkutsuihin en halunnut käyttää paljoa omaa aikaani enkä ole edes taitava askartelija. Tiesin hyvin varhain, että haluan graafikon suunnittelemaan ne ja etsin myöhemmin paikallisen painotalon, joka hoitaa lopputoteutuksen. Se vasta olikin yksi sadasta aihe-alueesta, johon oli todella vaikea budjetoida mitään summaa. 

Ymmärrän toki, että tällaista tämä juhlien ja varsinkin suurten häiden suunnittelu on ja olihan se ihanaa. Kirjoitankin postauksen nyt puhtaasti rahankäytön suunnittelun näkökulmasta. Meillä ei edes ollut tiukka budjetti, mutta budjetti kuitenkin, jonka oli pidettävä ja josta mieluusti jäisi vielä säästöön.

Hääpaikan vuokraus oli sentään helpompaa, siinäkin vuokra kuitenkin nousi ennen lopullista maksua. Myös meikistä ja kampauksesta sai aika suoraan kysyttyä hinnan ja niiden vertailu ainakaan hinnan vuoksi oli aika turhaa. Kaikkein pahimmat rahanreiät ja niihin rahan kulumisen arvioiminen oli juomat ja koristeet. Juomien realistisen laskemisen jätin sulhasen hoidettavaksi. Ideana oli kuitenkin ostaa ihan kaikkea, huomioiden ruokaviinit ja kahvikonjakit. Häissä oli myös drinkkibaari boolin ja mietojen juomien lisäksi. Viinakset hankittiin pääasiassa Virosta. Koristeluista päätin, että ostan koristeita niin paljon käytettynä kuin ehdin ja niin paljon budjetin ulkopuolelta kuin pystyn. Tuo taktiikka paljastui hyväksi, koska kuvittelin alussa että hääpaikan koristeisiin voisi kuluttaa vain pari sataa euroa. Se oli aivan naurettavan alakanttiin ajateltu summa. Todellista summaa ei koskaan saatu ylös mitä koristeluihin meni, mutta rahan uppoamista niihin ei edes huomannut kun ostin kuukausittain palkastani aina jotain pientä. Meidän lähellä toimi myös yritys, joka vuokrasi rekvisiittaa häihin. Saimme rahaa kuitenkin hyvin takaisin siitä kun hankitut koristeet myi pois. Musiikkiin liittyvät asiat oli myös suhteellisen helppoa kauraa, hintaveloitus oli usein tuntiperusteinen jos vain tiesi mitä esiintyjiä haluaa käyttää. DJ oli täysin oikea valinta, parasta oli tietenkin se, että jokaiseen tilanteeseen oltiin sovittu ennalta tietty musiikki. Valokuvaaja olikin miehen kaveriporukasta ja hänellä oli selvä pakettihinnoittelu.

Mistä sitten tingimme, kannattiko? Luovuin fantasiakakusta, joka olisi pitänyt teettää Tampereella ja sen hinnaksi olisi helposti tullut jopa 500 euroa. Kannatti. Mies oli myös varannut erikoisen bemarin hääautoksi, mutta koimme lähempänä häitä ettei ollut mitään järkeä maksaa parista minuutista 200 euroa, joten otimme oman bemarin siihen käyttöön. Kannatti. Emme myöskään palkanneet erityistä esiintyjää häihin niin sanottuja iltamenoja varten, nykyään on esimerkiksi kivoja tanssiryhmiä tai stand uppia tarjolla. Se kannatti myös. 

Meillä oli vieraiden mukaan juuri sopivan verran ohjelmaa ja niiden pyörityksessä oltiin pääasiassa me hääpari, joten kiusallisia esiintymishetkiä ei ollut ja siitä vieraat myös kiitteli. Heillä oli niin hauskaa, etten usko minkään ulkopuolisen esityksen tuoneen lisäarvoa tunnelmaan. Olemme nyt vielä vuosia myöhemmin saaneet paljon kiitosta siitä miten kivaa kaikilla oli. Toki se oli täysin vieraiden itsensä ansiota. Suvut sekoittuvat hyvin keskenään yhteen. Keskiyöllä oli upea ilotulitus ja siihen kannatti satsata! Pommit ostettiin edellisenä uutena vuotena ja nekin omasta pussista budjetin ulkopuolelta. Se mikä jäi harmittamaan, mihin suosittelen kehittämään suunnitelman, on videokuvaus. Siihen on nykyään ammattilaisia, mutta sen saisi aika hyvin järjestettyä itsekin ja ilmaiseksi. Meillä videokamera, jonka piti tallentaa tärkeimmät hetken ja sen jälkeen pyöriä vieraiden käsissä meni rikki jo kirkossa. Toinen minkä halusimme olevan täydellistä oli tietenkin ruoka. Tarjosimmekin alkuun itse tehtyjä täytettyjä tuulihattuja ja karjalanpiirakoita (nekin itse tehty Joensuussa saakka). Alkupalat olivat tärkeitä, koska me lähdimme kirkolta hääkuvauksiin, joten nälkäiset vieraat saatiin pidettyä tyytyväisenä ja siinä samalla kaaso ja bestman piti heille tietovisan koskien hääparia. Sen jälkeen kohotimme maljat kun kaikki vieraat oli perinteisesti kätelty läpi. Häämenussa oli pääruokana naudan paahtopaisti pippurikermakastikkeella, tarjolla oli myös kalaa kahdella tapaa ja ruokaisa kanasalaatti. Tarjolla oli kahta erilaista vihersalaattia, joihin kupeissa erikseen lisukkeita oman maun mukaan. Lisukkeina oli uusien perunoiden lisäksi chilisiä jättikatkarapuja ja hunajassa gratinoituja kasviksia. Iltapalaksi oli kaikki jämäruoat leipineen ja levitteineen sekä perunasalaatti ja nakkeja. Suolaiset ja makeat naposteltavat löytyivät herkkubuffasta.


Mutta sitten itse asiaan. Toteutunut budjetti sadalle hengelle näytti aikalailla tältä, huomioiden kaikki kustannukset. Meidän konkreettinen budjetti ei kuitenkaan ollut näin suuri, häätilillä oli varoja noin 2/3 tämän laskelman loppusummasta kun suunnittelut aloitettiin. Tykkäsimme suosia paikallisia toimijoita ja käytimmekin häissä vain pienten yritysten palveluksia läheltä meitä.

Hääpuku: 720 euroa, johon lisäksi korjaukset raskauden vuoksi 470 euroa.
Miehen pukuvuokra: 180 euroa.
Sormus ja muut korut: 1170 euroa.
Kampaaja ja meikki: 190 euroa.
Kaason meikki ja kampaus: 90 euroa.

Lahjat kaasolle ja bestmanille: 150 euroa. 
Häiden arvonnan ja kilpailujen palkinnot: 50 euroa.

Hääkutsut postimerkkeineen: 280 euroa.
Kiitoskortit: noin 100 euroa.

Kukat (sis. morsiuskimpun) : 350 euroa.

Laulaja kirkossa ja soittajat: 230 euroa.
DJ: 470 euroa.

Paikan vuokra: 450 euroa.
Koristelut (sis. lasitavaran): ainakin 500 euroa.
Vuokratut somisteet: 60 euroa.
Hääkarkit + karkkibuffetti (sis. suolaiset): 90 euroa.
Vieraskirja: 30 euroa. 
Vessakorit miehille ja naisille tarvikkeineen: noin 40 euroa.

Catering astioineen ja pöytäliinoineen (sis. kakun ja iltapalan): 3770 euroa.
Alkoholi ja lantringit: 750-800 euroa.
Alkupalat: noin 100 euroa.
Kertakäyttöastiat alkupaloihin: noin 100 euroa.
Servetit: 20 euroa.

Ilotulitteet: noin 200 euroa.

Valokuvaaja: 790 euroa.

Hääsviitti ja taksimatkat: 188 euroa + 140 euroa.

Häämatka: 4100 euroa.

Avioehto (sis. rekisteröintimaksun maistraattiin): 170 euroa.

Yhteensä: 16 048 euroa.


Meidän häät kustannettiin omista säästöistä tai lähinnä minun säästöistäni. Aloitin säästämisen jo aika nuorena, koska halusin aina todelliset unelmahäät kunhan se oikea löytyy. Tilillä oli jo valmiina pesämuna 18-vuotissynttäreiden ajoilta, mutta muuten siirsin sinne joka kuukausi rahaa ja ohjasin sinne muutenkin kaiken liikenevän. Mies on kuitenkin ihan yhtälailla osallistunut päätöksen tekoon ja hän halusikin olla mukana suunnittelussa. 

______________________________

SEURAATHAN JO Facebookissa?

Tai hyppää mukaan INSTASSA!


Kommentit

Suositut tekstit